31. srpna 2006

Gentoo a přechod na profil 2006.1/desktop

Dnes jsem se na svém oblíbeném webu http://www.abclinuxu.cz dočetl, že Gentoo má nový stabilní profil a že do stable přešlo gcc 4.1 a glibc 2.4.

Super říkám si, tak to otestuju, nejdřív jsem emergnul gcc s tím, že se aktualizovaly i věci kolem včetně glibc. Když emerge dokončilo svůj úkol, změnil jsem výchozí překladač na i686-pc-linux-gnu-4.1.1 pomocí gcc-config i686-pc-linux-gnu-4.1.1. Po této změně výchozího překladače jsem provedl natažení profilu - source /etc/profile. V dalším kroku bylo třeba opravit závislosti některých knihoven na starší verzi překladače - fix_libtool_files.sh 3.4.6.

Ok, základ by byl, můžeme pokračovat. Následovalo překompilování emerge --onesthot -av libtool s novým gcc a následně překompilování balíčků patřících do kategorie system (emerge -eav system). Dále doporučovali kompletně překompilovat ještě world, ale to by na mém počítači znamenalo stáhnout 1.6GB dat a také několika denní kompilaci. Pokud bych to udělal bylo by bezpečné odstranit gcc 3.4.6 - emerge --unmerge =gcc-3.4*, já to neudělal, tak jsem si starší verzi gcc nechal na disku.

Nakonec jsem si ještě řekl, že z world přeci jen něco překompiluji - začal jsem tím, co mi běží nečastěji - kernel, xorg-x11, ovladače ke grafické kartě, wifi... Zbytek se překompiluje postupně, jak budou přicházet nové verze balíčků. Věřím, že v době, kdy bude ve stable další verze gcc už v systému nic závislé na 3.4 a já ho odinstaluji jako jsem dnes odinstaloval gcc 3.3.5.

A jestli jsem poznal nějaké zrychlení? Nic náročného na výkon mi tu neběží, tak nemůžu soudit. Ale určitě to některým aplikacím pomůže a možná že i některým ublíží. Uvidíme, snad těch, kterým to pomůže bude většina. Stejně, kdo to má šanci poznat, krom nějakých syntetických testů.

Žádné komentáře:

Okomentovat