22. srpna 2006

Změna A záznamu pro veřejnou IP adresu, smtp server u BajaNetu

Někdy v posledním týdnu byla změněna veřejná IP adresa, kterou nám přidělil BajaNet. Já si toho všiml až v pondělí, když jsem se snažil přesměrovat jeden port z internetu k sobě na počítač.

Psal jsem Lubošovi abych zjistil, co se děje. Ten ale sám nevěděl a tak volal Oldovi. Ten prý předělával routování a nějak zapoměl jakou IP jsme to měli před začátkem úprav a tak nám přidelil jinou (.9 místo .10 ;-) ).

OK, nevadí, to je drobnost. Dnes jsem si vzpoměl, že k IP adrese .10 je veden A záznam router2.czdevel.org. Požádal jsem kamaráda kterému doména czdevel.org patří, aby tento A záznam změnil na .9. Reakce byla okamžitá. Teď je asi půlhodina poté co změnu provedl a name servery pořád odpovídají IP adresu .10. Tak snad se brzo dočkáme :-D.
Další záležitostí co mě začala trápit dnes odpoledne je odesílání e-mailů přes BajaNet. Jejich smtp server by měl být smtp.baja.cz, ale telnet na port 25 se nepřipojí, zůstane viset, na pingy ten počítač neodpovídá... Ale třeba mám jen někde něco blbě nastavené. Pro jistotu jsem napsal na e-mail bajanetu aby mi potvrdili údaje co jsem nastavil. Tak uvidíme kdo bude reagovat rychleji. Jestli DNS servery či BajaNet ;-).

Až odpoví na dotaz ohledně smtp, tak budu muset vyřešit PTR záznam na naši veřejnou IP adresu, jinak se můžu jit klouzat - školní e-maily si nepřečtu, zalogování na školní servery se nepodaří... (holt, když někdo vede jako součást bezpečnostní politiky i nutnost mít A a k němu odpovídající PTR záznam...)

1 komentář:

  1. Tak přes linku fofrnetu se dá smtp server bajanetu pingnout, přes linku od bajanetu už nikoliv. Někde mají něco rozbité ...

    OdpovědětVymazat