29. srpna 2006

Změny v DNS pro HanaFreeNET a mail server pro HanaFreeNET

V noci jsem zprovoznil smtp server pro HanaFreeNET.

Odesílání je povoleno pro IP adresy z rozsahu 10.0.0.0/8. Příchozí e-maily pro doménu hanafree.net jsou ukládány lokálně a přístup k nim je pomocí protokolu pop3s či imaps. Jednotlivé mailboxy jsou chráněny pomocí antiviru clamav (open-source antivir) a také proti spamu pomocí spamassassin.

Zatím k tomu nemám webmail, ale to je záležitost na chvíli. A teď ji nevidím jako podstatnou. V případě zájmu by to šlo celkem rychle implementovat.

Co je ale důležitější - došlo ke změnám v DNS systému v HFN. Primární DNS server byl přesunut z sgi na obludu. Místo bindu teď běží mydns, který si bere data z databáze postgresql. Výhodou tohoto řešení je snadnost přidávání nových záznamů, i zón. Luxus.

Na sgi i nadále běží DNS server, který slouží k rekurzivnímu dotazování z mydns na obludě a také jako primární nameserver pro doménu hanafree.net dostupnou z vnějšího světa. Zatím je v této doméně veden jen moje IP adresa a MX na mail server.

Co zbývá rozjet je aby byl náš DNS server veden pro doménu HanaFreeNET u registrátora. Říkal jsem Lubošovi, ale je tak zaneprázdněn, že neví kde mu hlava stojí.

1 komentář:

  1. OK, MX záznam pro doménu hanafree.net už funguje, můžem začít posílat e-maily.

    OdpovědětVymazat