12. září 2006

Bratr a jeho studium na střední škole

Je tu září a tak středoškolákům začal nový školní rok. Letos začal přesně 4.9. V tento den se otevřely dveře základních a středních škol. A do jedné z nich nastoupil i můj bratr.

A která škola, že byla ta jeho? Střední průmyslová škola nábytkářská, Bystřice pod Hostýnem, obor umělecký řezbář. Je to od nás z domova hodně daleko, asi hodina a půl autem. I když cestou je mrtě moc vesniček a průměrná rychlost je kolem 70km/h. Takže denně dojíždět se nedá a tak bratr měl bydlet na internátu. Já když viděl jaké podmínky tam jsou, tak jsem řekl, že je to koncentrák. Ale zas musím brát v potaz, že bratr je přeci jen o 7 let maldší a je potřeba na něj dát pozor.

Jenže co se nestalo - bratr hned první den volá, že se mu tam nelíbí, že tam nebude. A rodiče hned zaktivizovali a začali pracovat na tom, aby mohl bratr studovat jinde a bydlet při tom doma. Při čtení těchto řádků je vám nejspíš i jasné, že se jim to podařilo. A kde že studuje teď? Střední průmyslová škola a Obchodní akademie - obor strojírenství.

Můj názor na tento přestup je ... Nesouhlasím s ním. Ano, já vím, může se mi to nelíbit, můžu s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co s tím můžu dělat. Ale bratr je rozmazlený, maminčin miláček, udělá pro něj všechno na co si vzpomene. Můj názor byl, že aspoň půlrok tam mohl vydržet. On by si na režim na intru zykl. Byl pořád doma a měl pořád co dělat, a teď měl najednou mrtě moc času, žádné koníčky, žádné záliby. Ale jak říkám, zvykl by si, časem by si dovezl do Bystřice i kytaru a hned by tam měl i koníčky.

Jednou k tomu přestupu došlo, ok, ale teď musí pochopit, že na strojárně po něm budou chtít mnohem lepší výkony, než na řezbářovi. Bude se muset snažit. A s jeho přístupem to bude docela problém. Zas táta je strojař a elektrikář, tak snad do něj něco natlačí. Ale budou to nervy. Brr ... Nezávidím mu.

Ano přiznávám, že i já jsem měnil školu a to ne jednou. První byl přestup do Litovle do matematické třídy, z které jsem přešel na víceleté gymnázium odkud jsem utekl na elektro průmyslovku. No a potom jsem byl rok na výšce v Praze, kde mě forma a obsah studia zrovna 2x nebral. Teď jsem v Brně a jsem spokojen jak želva. Měl jsem jít do Brna rovnou, ale ani tak té Prahy nelituji. Všude jsem poznal skvělé lidi a získal mrtě moc kamarádů. A při každé změně školy jsem měl vždy dokončen ročník. Nikdy jsem nepřestupoval po prvním týdnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat