8. září 2006

Migrace jabber serveru

Včera ve večerních hodínách přišel Maximus s tím, že když už běží doména hanafree.net, chodí na ni e-maily a další věci, tak by nebylo od věci do této domény přemigrovat i jabber server.

No nejdřív se mi moc nechtělo, ale nakonec jsem se do toho pustil s tím, že současně nainstaluji i novější verzi jabber serveru. Stáhl jsem poslední stabilní verzi Wildfire 3.0.1 a rozbalil ji do nového adresáře. Vytvořil jsem A záznam pro @.hanafree.net, ukončil starou instalaci Wildfire serveru, přemigroval lidem v HFN kontakty z @router.czdevel.org na @hanafree.net a spustil poslední verzi. Nakonfiguroval jsem jej, a jal se ho zkoušet. Ale ouha, nelze se spojit s jinými jabber servery.

Zkoumám kde může být chyba, až v logu najdu, že jiné jabber servery se snaží s mým spojit pořád jako router.czdevel.org, což se mu samozřejmě nelíbilo a tak tyto spojení odmítal. Ale proč se tak chovají? Vždyť můj server se hlásí korektně jako hanafree.net. Že by to braly podle reverzních záznamů? A tak jsem napsal našemu ISP, aby změnil tento záznam z router.czdevel.org na hanafree.net a šel jsem spát. Když jsem vstal, bylo vše již nastaveno a fungovalo to úplně luxusně.

Což mi připomíná, že PTR záznamy co jsem žádal u BajaNET pořád neexistují. Asi budu muset Oldu pošťouchnout. Hrůza. Aspoň v rychlosti správy reverzních záznamů Fofrnet vede. Jinak FofrNIET ;-).

2 komentáře:

  1. PTR záznamy u jabber serveru nemají vůbec žádný efekt. Alespoň servery jabberd1.x a jabberd2 rozhodně nic takového nepoužívají. Používá se dialback - tedy řeknete mu jak se jmenujete, a on se zkusí svojí cestou spojit k vám. jediné co potřebuje je klasický A/AAAA/SRV záznam, který funguje ze strany tamního serveru. Sice jsem nikdy nezprovozňoval zrovna wildfire, ale byl by to první server, který něco takového vůbec využívá, natož vyžaduje. Spíš tou doubou jenom vypršely nějaké cache a servery se konečně chytly.

    Myslím že tam máte něco divného stejně, protože mě ze mých serverů im.pihhan.info ani jabber.cipis.net nefunguje na vaši doménu přístup. Sice nechápu, jak to že jabber.cz jede, ale mě ne. Přitom se dostanu na všechny veřejné servery jako jabber.org, jabber.com, gajim.org, jabber.ru...

    Hlásí mě to v logu:
    outgoing connection
    Tue Feb 6 22:31:40 2007 [notice] [9] [194.213.45.222, port=5269] sending dialback auth request for route 'im.pihhan.info/hanafree.net'
    Tue Feb 6 22:31:41 2007 [notice] [9] [194.213.45.222, port=5269] error: Stream error ((null))
    Tue Feb 6 22:31:41 2007 [notice] [9] [194.213.45.222, port=5269] disconnect

    OdpovědětVymazat
  2. Hi. This is really interesting post. Thank You! I have just subscribed to Your rss!

    Best regards

    OdpovědětVymazat