21. září 2006

Změna distribuce

S linuxem jsem začal kdysi před lety, když jsem se dostal na ČVUT a byl jsem ubytován na Silicon Hilu, alias Strahovký kopec. Centrum studentského života a místo s jednou z nejlepších síťi v republice vůbec. A také místo, kde nejvíc bujelo softwareové pirátství.

Moje první linuxové distro byl Mandrake 9.2 blahé paměti - šlapalo v něm všecho bez problémů, jen se mi v něm nepodařilo rozjet později zakoupenou TV kartu. Až když jsem si sám překompiloval kernel. To taky byla akce - měsíc na linuxu a už kompilovat kernel. Po dalším měsíci jsem začal narážet na věci co v MDK nebyly úplně dotažené a docela mě iritovaly. Kámoš zrovna tou dobou začal experimentovat s Gentoo.

No a jelikož jsem hledal změnu, tak jsem Gentoo zkusil také. Za celé 3 roky co jsem Gentoo používal jsem instaloval 3×. Pokud tedy nepočítám pár serverů, které mám ve správě, ale jen svůj počítač. Někdo si říká, že je to šíleně moc. No druhá instalace byla na jiném počítači - přešel jsem z AMD na Intel, z dekstopu na notebook, abych to dokázal bez reinstalace, tak bych musel 2× překompilovat. Poprvé na i686 a potom na Pentium-M. Brr. Čistá instalace byla rychlejší.

Třetí instalace Gentoo pak byla, když mi v notebooku umřel harddisk. Šel na reklamaci a vrátil se, jak jinak, úplně prázdný. S Gentoo jsem celou dobu co jsem ho používal byl moc spokojený. Šikovný systém, přesně na míru, když člověk nechce mít některé věci v systému, tak je v něm mít nebude a ani to nedá moc práce. Takhle jsem se 3 roky obšel bez Qt knihoven a dalších věcí.

V poslední době mi začalo vadit pár věcí - portage i když ji stále zrychlovali pořád nebyla nejrychlejší, rychlost s jakou se dostávaly balíčky do stable také žádý zázrak, package.keyword kolem 100ky balíčků. Bylo to neudržitelné. Poslední hřebíček do rakve si Gentoo zarazilo po update openssl knihoven, které nemělo zpětně kompatibilní ABI. OK, není problém, openssl se stáhlo, překompilovalo, odstranila se starší verze. Potud vše v pohodě. Všechny běžně používané programy fungovaly bez nejmenších problémů. Ale - eclipse-sdk-3.2 pravidelně padalo při pokusu otevřít html help/javadoc nápovědu na libcrypto.so.0.9.7. OK, něco dále závisí na staré verzi openssl. Tak jsem pustil revdep-rebuild --library libcrypto.0.9.7. Ten překompiloval asi 100 balíčků, trvalo to několik hodin, eclipse začalo fungovat. Super, sláva.

Za 2 dny se v portage objevilo openssl-0.9.8-r2 a nešlo zamaskovat, protože je to přece jen nový release toho samého, možná jen upravený ebuild, možná je tam změn víc, já to nezkoumal. Stáhl se, nainstaloval se a ouha - eclipse zase padá a opět na libcrypto, pouze novější verze - libcrypto.so.0.9.8. Shit říkám si. Ale protože jsem již delší dobu plánoval změnit distribuci, tak jsem se do toho opřel a distribuci změnil.

Stáhl jsem Debian etch/testing netinstall CD a začal instalovat. Základní systém byl na disku během pár minut. Pak jsem doinstaloval nějaké další balíčky a v postatě za pár hodin jsem měl systém nakonfigurovaný a vyladěný podobně jako dřív gentoo. Luxus. Ještě tu dedy nemám všechny aplikace co dřív, ale ty se dají stáhnout kdykoliv. A navíc clověk nečeká až se zkompilují.

Ztratil jsem sice možnost kontrolovat s čím bude která aplikace zkompilována, možnost se některým věcem v systému vyhnout, ale doufám, že v případě Debianu se mi nebudou stěhovat konfiguráky nebo měnit verze aplikací a knihoven tak aby rozbily kompatibilitu s jinými aplikacemi.

Gentoo, budeš mi chybět, jsi propracovaný a šikovný systém, ale s lítostí musím uznat, že nevhodý pro produkční nasazení. Sice jsem pořád jetě student a čas si hrát bych míti měl (Mr. Yoda :-D), ale tohle už na mě není. Dřív jsem si z Debianu dělal srandu, jestli se ptají na Debian obsolete nebo Debian prehistoric, ale součásný Debian etch/testing má většinu balíčků novějších než já na Gentoo, což mě hodně mile překvapilo. Jasný, pokud tento sytém někde poběží několik let, na což je debian primárně určen, tak zastará, ale když si člověk bude udržovat testing, tak by to nemusel být problém. No uvidíme.
Někomu teď asi přijde, že jsem blázen, používat takový systém a to že jsem u něj vydržel. Vím jedno - rozhodně mi ten systém moc dal, moc mě naučil a strávl jsem s ním mín času než například s Windows XP.

Btw: pokud umře i debian testing, tak zkusím Arch a pokud i ten, tak si nainstaluju slackware a na nové verze aplikací budu z vysoka kašlat.

1 komentář:

  1. Tak a teď už mám Debian i přemigrovaný na disk, kde původně sídlilo Gentoo. No snad mi z něj nebude nic chybět.

    OdpovědětVymazat