23. listopadu 2006

Digitální fotoaparát

Po delší době jsem se dostal k diskuzi na téma digitální fotoaparát a jaký bych si koupil, kdybych na něj měl (a peníze že prý nehrají roli). Tak jsem začal přemýšlet, jak se u mě v minulosti měnil ten správný, jediný a rozumný model... Prošel jsem si aktuální nabídku a musím říct, že mě docela překvapilo co se na trhu objevilo od toho co jsem se po digitálech díval posledně.

Prvním vysněným fotoaparátem byla Minolta DiMAGE 7(i,Hi) . Tenkrát velice luxusně vybavený 5MPx, CF, fotoaparát a také cenově krapet nedostupný. A dnes už se taky nedá sehnat. Něco o tom kousku najdete zde: http://www.fotosite.cz/clanky/cl_00052/

Pak jsem na digitální fotoaparáty na chvíli zanevřel, až se sestra vymáčkla, že by chtěla digitál. Olympus C740-UZ. Ultrazoom - 10x, 3.2MPx. Nic co by mě nějak vyvedlo z ledového klidu, prohlásil jsem ho za hračku. Přesto s ním sem tam fotím a vlastně i tiše závidím. A žere xD paměťové karty. Teď už jsou cenově relativně v pohodě, ale nechtějte vědět, kolik kdysi stála 128MB karta.

To jsem začal snít o Minolta DiMAGE A1, nástupce DiMAGE 7(i,Hi). Ale opravdu jen snít. Krasavec, co říkáte: http://www.digimanie.cz/art_doc-B6AD578D9B8334C7C1256D810062C98A.html

Časem jsem se dopracoval k vlastnímu generátoru digitálního šumu co se shodou okolností podobá focenému objektu. Jinak totiž označit tu věc co jsem dostal s mobilem (vlastně v mobilu) ani nejde. Sony Ericsson D750i, 3MPx, Memory Stick Pro DUO. Protože žádat sestru o zapůjčení Olympusu je většinou zbytečné, nepustí ho na krok, tak fotím i s tímto šumistorem. A podle toho vypadá kvalita těch fotografií.

Momentálně se mi celkem líbí Cannon EOS 350D, 8MPx, CF. Ale musím se zeptat - Proč Tento Protokol (Picture Transfer Protocol, PTP)? Foťák se neukáže jako nový disk a tak je třeba fotky z něj stahovat pomocí specializovaných programů. To je jediná věc (tedy krom ceny) co mě od něj odrazuje. A info o něm je zde: http://www.fotografovani.cz/art/forec_amater/Canon-350D-r.html?pos=0

A kdy že jdu tu věcičku koupit? Až si na ni našetřím. Kdy to bude netuším. A až na ni budu mít, pak už zas budou lepší. No nic, budu o pořádném digitálním fotoaparátu snít dál.

1 komentář:

  1. Tak jsem se ještě dneska jen tak pro zábavu koukal po digitálech a Cannon EOS 400D také nevypadá špatně. Škoda, že na to hned tak nebudu mít.

    OdpovědětVymazat