1. listopadu 2006

Ignorance uživatelů MS Windows

V poslední době se dostávám docela často do střetu s lidmi používajícími MS Windows v jakékoliv verzi. Důvodů je několik.

Důvod první: Čeština a speciální znaky v názvech souborů na FTP serveru.
Lidé si neuvědomují, že kromě světa českých MS Windows je i svět aglických MS Windows a také různých svobodných či proprietárních Unixů či jejich odvozenin, napodobenin. Není zde jeden operační systém a i ten může mít v různých variantách problémy s češtinou či speciálnímy znaky v názvech souborů. České Windows používají CP1250 pro GUI a 852 pro příkazovou řádku. Takže už z příkazové řádky Windows se k některým souborům nelze snadno dostat. Anglické Windows používají zas jinou kódovou stránku. Ve světě Unixů a odvozenin je standard pro češtinu ISO-8859-2 či UTF-8 a problémy nejsou.

Důvod druhý: Používání proprietárních či patentovaných komprimačních algoritmů.
Pokud je některý komprimační algoritmus proprietární či patentovaný, není snadné udělat svobodný software, který by umožnil s těmito formáty manipulovat. Občas dá autor původního programu k dispozici binární build aplikace i pro jiný systém než je MS Windows, ale není to pravidlem. I tak ale většinou zůstane omezen na 32bitový procesor a architekturu Intel x86. Uživatelé 64bitového operačního systému na platformě x86 je tak nucen používat multilib prostředí. A uživatelé procesorů od firmy Sun, IBM, Motorola, prostě ne-x86 ten program nespustí vůbec.

Důvod třetí: Udělal to MS a všichni kolem to používají, tak to musí být standard.
MS si vzal na mušku několik standardů, upravil je a "vylepšil" takovým způsobem, že se staly nekompatibilní s tím, z čeho vycházel. A hlavně to vydával za naprostou, převratnou novinku (viz například Active Directory). No lidem na to odpovídám - nevadíli vám vendor lock-in, tak si ho užijte. Speciálně v okamžiku, kdy váš dodavatel zkrachuje.

Další důvody: Našel bych jich spousty, ale nebudu Tě milý čtenáři nudit.
Je jen a pouze na Tobě, jak se k tomu postavíš. Jen mi vadí omezený rozhled uživatelů MS Windows (UTF-8 na vaše soubory s názvy dle cp1250 - a to přijde, nebojte se Windows Vista se blíží). ECDL není důkazem toho, že člověk umí zacházet s počítačem a kdo tvrdí opak, lže!

2 komentáře:

  1. ECDL je dukazem toho, ze clovek umi ovladat produkty Micro$oftu. Napriklad jicinske testovaci stredisko ma tento sowtware: http://www.moa-jc.cz/ecdl.php?cat=01&show=test_mistnost .

    OdpovědětVymazat
  2. No ani to bych si nedovolil tvrdit. ECDL je důkazem toho, že uživatel zvládl pár předem daných úkonů v několika programech. Nedokazuje to, že v budoucnosti stále dokáže a že rozumí tomu co a proč to dělá jak to dělá.

    A to je na tom špatně. Neměl by se učit konkrétní SW ani specifické úkony v daném SW, ale chuť zkoumat a trochu logického uvažování. Pak člověk dokáže moc aniž by to předtím kdykoliv dělal. Jen mu to poprvé zabere něco víc času.

    OdpovědětVymazat