30. prosince 2006

Trocha předvánočních problémů

Říká se, že Vánoce by měly být svátky klidu a míru. Pro mě je období před vánoci jedno z nejhorších, protože počet věcí které přestanou fungovat převyšuje celý rok dohromady.

A copak že to letos před vánoci přestalo fungovat? Jedna je konektivita do internetu od BajaNETu, druhá je nezaplacení domény a na tyhle 2 hlavní problémy se nabalily další.

Konektivita:
Konektivitu do internetu nikdo moc ovlivnit nemohl. Přišla bouřka a poskytovateli vyhořely 2 servery. Jeden nahradil skoro okmažitě, ale ten se netýkal naší konektivity. Druhý nahrazoval skoro 14 dní. Což už je trochu síla. Ano, něco pro to aby jsme byli postiženi co nejméně udělal, přesto nám to bylo k ničemu. Pár lidí v síti má veřejnou IP adresu právě od BajaNETu. A všichni tito lidé tak byli odříznuti od internetu. No mohl jsem jim veřejnou IP adresu zrušit a pustit je přes IP routeru, která prý byla přepojena na záložní konektivitu. Kdo ví, mám pocit, že ani přímo z routeru jsem se nedopingal na bránu abych tyto lidi nechal jet bez veřejné IP přes BajaNET. Tak jsem řešil tak, že jsem veškerou konektivitu přepojil do sítě Fofrnetu. Ta linka dostala záhul, skoro pořád jela až po strop, lidi prskali, ale míň než kdyby jim to nejelo vůbec.

Stát se něco podobného mě, tak někde najdu i ten největší krám a rozjedu ho do doby, než mi dodají nový router, který tam bude nasazen. A ne, že to nechám 14 dní ležet hladem. Ale já nejsem ISP a tak mi to může být jedno, navíc jsem měl hlavu plnou vlastních starostí.

Doména:
Co se týče domény, tak tam byl problém s tím, že se nezaplatil udržovací poplatek za doménu. Člověk, který se o tohle staral měl tou dobou moc svých starostí a navíc kontaktní e-mail byl nastaven na adreu, kterou již nějaký ten pátek nepoužíval, takže na doménu úplně zapoměl. Stane se.

Na to, že doména propadla jsem přišel já, když mi e-mailový klinet začal tvrdit, že se nelze spojit se serverem sgi.hanafree.net. Provedl jsem pár testů za pomoci programů dig a whois a zjistil jsem, že je už více jak měsíc po termínu zaplacení udržovacího poplatku a doména je teď ve stavu, kdy ji lze za docela velkou sumu vykoupit, nebo počkat až úplně propadne a pak ji znovu zaregistrovat.

Nejdřív jsme si mysleli, že ta obrovská suma půjde do ruk registrátorovi a tak jsme zkoušeli zjistit co a jak, protože dávat 4500Kč za doménu… Z registrátora domény vypadlo, že oni z těch peněz nic mít nebudou, že půjdou výš. V mezičase jsme přemýšleli nad registrací nové domény ve tvaru hanafree-net.cz, hanafreenet.cz nebo hanafree-net.net. Nakonec jsme zaplatili obnovovací poplatek a dostali tak zpátky hanafree.net.

Přesto na další radě navrhnu registraci domény v i české TLD. Ono u hanafree.net nemusí být jasné kam doménu zařadit a pokud nás budou lidi hledat, tak to bude spíš v .cz TLD. Uvidíme co z toho bude.

Nefunkčnost e-mailového serveru:
V souvislosti s nefunkční konektivitou od BajaNETu a propadlou doménou hanafree.net je i to, že 2 týdny nechodily e-maily na adresy končící @hanafree.net a @djaara.net. Vcelku závažný problém. V budoucnu bude nutné umístit e-malový server tak, aby ho případný výpadek konektivity v síti neodpojil od internetu a taky bude třeba dávat pozor na doménu.

Nedostupnost domény djaara.net:
No a další problém byl ten, že v okamžiku výpadku konektivity od BajaNETu byl primární nameserver pro doménu djaara.net nedostupný. Sekundární name server, běžící na ns2.kve.cz tak nebyl schopen připojit se k primárnímu NS pro obnovení databáze a tak došlo vypršení záznamů. Ale díky práci, kterou jsem tou dobou dělal jsem přišel k možnosti přemigrovat si jmenné servery i mail server. Využil jsem jí a doufám, že tak budu mít klidnější spaní.

Žádné komentáře:

Okomentovat