19. června 2007

Stracené ráj: 2007

Po delší době jsem se dostal k tomu, abych napsal další zápis do blogu. Inspirací k němu mi bylo nové album kapely Stracené ráj. Je již třetí v pořadí a stejně jako předchozí 2 nese název podle roku křtu, tedy 2007.



Účastnil jsem se akce na které proběhl křest tohoto alba. Před vlastním křtem měly vystoupení kapely Ciment, Nšoči a Barel rock. Ani jednu z těchto kapel jsme dříve neznal. Nejvíc mě zaujalo vystoupení kapely Barel rock s jejich netradičními hudebními nástroji. Po nich následoval vlastní křest. Na závěr akce proběhla taneční zábava s kapelou Skrol.

Album mě velice zaujalo skladnou písní. Na první poslech znělo velice zajímavě, lákavě, ani jedna skladba nebyla vyložený propadák. Album jsem poslouchal několik dní při učení se na státní závěrečnou zkoušku (SZZ) na VUT-FIT, kdy mi pomohlo od chmurných nálad. Při tomto poslechu jsem si postupně vyprofiloval několik písní, které se mi líbí. Patřil mezi ně Trávnikář, Nečoché, Vietkong.

Po SZZ jsem se k albu 2007 vrátil po 4 denním oddechu. Skladby co se mi dříve líbily začaly upadat v zapomnění a naopak. Aktuálně je nejoblíbenější 190 hodin a 16 minot.

Po dlouhodobém poslechu mám k albu následující hodnocení:

  • album je napsáno mírně líbivě, pro většinu bude přitažlivá stylizace textů do hanáčtiny

  • texty skladeb občas popisují jevy, které 100% pochopí pouze místní (např. Trávnikář), zato se budou maximálně bavit

  • booklet je proveden velice kvalitně, obsahuje texty skladeb, fotky členů kapely…

  • kvalitně provedený multimediální obsah, škoda chyby při masteringu CD -- nelze přehrát videoklip ve stolním DVD přehrávači, pouze na počítači (a i ty občas protestují)

  • nesouhlasí s praktikami ochranných svazů autorských -- tím mě velice potěšili



Moje hodnocení 7 z 10. Fanoušci hanáčtiny si můžou přidat další bod až dva.

2 komentáře:

  1. Zdar Jardo
    Díky za zajimavó studii alba. 7 je dobrá známka - furt je co zlepšovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. parááááda :) mě to stači, bet až moc dobré je noda :) dik

    OdpovědětVymazat