22. ledna 2008

Král zemřel, ať žije král!

Několik let jsem spokojeně fungoval na notebooku Prestigio Nobile 157. Poslední dobou ale začal zlobit. Občas nešel zapnout, případně při práci zamrzl a nepomohlo nic než odpojení od zdroje a vytažení baterie (ano vím o možnosti podržet vypínač déle jak 4 sekundy, ale ani tohle nefungovalo).



Postupně jsem zkoumal, kde je problém, 157čku jsem rozebral a vyčistil, trochu se to zlepšilo, ale žádný zázrak. Tuhnutí nebylo způsobeno přehříváním, teplota procesoru i v šasi byla na dlouhodobém průměru, 49-55°C, kdy při 55°C se zapínal ventilátor a při 49°C vypínal. Ten notebook zažil horší časy, když jsem na něm provozoval Gentoo GNU/Linux nebo přepočítával filmy.

Při testování a zkoušení jsem si všiml, že počítač nejčastěji umřel při zapnutí ventilátoru na schlazení procesoru. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet PHC patch. Tento patch upraví acpi-cpufreq tak, že umožní nastavovat hodnoty napětí na kterých má procesor běžet. S jeho pomocí jsem stáhl napětí o pár desetin voltu dolů. Díky tomu byl procesor o dost chladnější, nebylo tedy třeba spouštět ventilátor tak často a také pokud už se ventilátor zapnul, nedošlo k zamrznutí systému.

I tak ale došlo k občasnému zatuhnutí a já dospěl k rozhodnutí, že bude třeba koupit nový notebook. Tím novým notebookem se stal Lenovo ThinkPad R61 model 7732-4SG (Core 2 Duo T7250, 2GiB RAM, 160GB hdd, ipw3945, bluetooth, 14.1" display). Při výběru jsem kladl hlavní důraz na podporu v operačních systémech jiných než MS Windows (licenci Vista Business jsem stejně koupil s notebookem, nikde jsem nenašel R61 bez MS Windows) - hlavně v GNU/Linuxu, dostatek paměti (2GiB), pořádnou grafickou kartu (Intel X3100 - na Compiz to stačí a funguje out of box i v Linuxu, Mobility Radeon M10 mě v předchozím notebooku pěkně potrápil, než jsem přešel na open source ovladač r300), rozumnou velikost (14,1"), hmotnost (2.3Kg) a kvalitní provedení (Lenovo už to šidí, ale pořád lepší jak Acer, Benq, Umax…).

Poté co dorazil jsem se pustil do instalace operačního systému vedle herního zavaděče, což se na poprvé nezdařilo (GParted se rozhodl přesunout partition s MS Windows o 2MB jedním směrem a Vistí zavaděč to nerozdýchal a bylo potřeba sáhnout po obnovovacích discích vytvořených po instalaci Windows -- umřel totiž i Rescue&Recovery oddíl), při druhém pokusu jsem již použil přímo ntfsprogs, které přerozdělení disku zvládly na výbornou.

Když se mi podařilo rozdělit disk tak, aby to Windows nevadilo, pustil jsem se do instalace systému Ubuntu Linuxu 7.10 amd64. Je to jen dočasně, než bude po zkouškovém. Pak půjde na disk Debian GNU/Linux amd64. Podle některých ohlasů měl být u 64bit systému problém s podporou multimédií, ale s tím jsem se nesetkal, další problém měl být u flashe, ale ten funguje všude tam kde ho potřebuji díky Gnash. Snad jediné co mi chybí je 64bit Java plugin pro Mozilla Firefox.

S2ram a s2disk fungují bez jakýchkoliv úprav, jakéhokoliv ladění, teď už jen přidat pár udev událostí pro Ultrabay Enhaced, abych mohl automaticky měnit mechaniku za druhou baterii… Jo a čtečka karet? Tu jsem měl už na Nobile 157, ale nikdy jsem ji nevyužil, takže ani nyní jsem nezkoumal zda funguje.

2 komentáře:

  1. Ahoj, shanim ND na Prestigio Nobile 157.
    Mas jeste svuj stary notebook?
    Ozvi se mi kdyztak prosim na mail nebo jabber (viz. profil ve tvem wordpressu).
    Diky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    občas mám pocit, že když se elektronice pohrozí tím, že bude nahrazena a nebo ji rovnou člověk nahradí něčím co funguje, tak se najednou umoudří a snaží se zachránit si zadek. Takže ten notebook se od té doby umoudřil a teď ho používá bratr. Možná to bude také tím, že na něm nepočítá videa :-D. Takže na náhradní díly ho zatím nedám.

    DjAARA

    OdpovědětVymazat