8. září 2008

Mobilní peripetie

Na jaře mě začal zlobit telefon (SE D750i), měl občasné výpadky… Po čase jsem se dostal k SE K750i, kterému fungovala elektronika, jen vnější vzhled byl nevábný. A tak jsem z těchto dvou telefonů složil jeden funkční a slušně vypadající. Přesto jsem měl pocit, že to není ono.

Proto jsem se začal poohlížet po nástupci mého posledního telefonu. Požadavky zněly jasně: musí mít velký display, podporu pro 3G sítě, EDGE, GPS, podporu pro paměťové karty/dostatečně velká vnitřní paměť. Co není nutné, ale potěší je WiFi a „kvalitní“ fotoaparát.

Z počátku jsem měl vyhlídnutou NOKIi E51. Ta odpovídala mojím finančním možnostem a byl bych ochoten obětovat i GPS. Kvalita fotoaparátu pro mě nebyla podstatná. Jak šel čas, přicházela korunka ke korunce až jsem měl na nový mobilní telefon přes 10 000 Kč.

A tak jsem začal zkoumat možnosti v této cenové hladině. Rozumně vybavené Nokie s OS Symbian mi ale přišly neskutečně předražené v porovnání s konkurencí v podobě E-Ten, HTC, HP. A tak jsem si tenkrát nakonec vybral HP iPaq 614c NG Business Navigator. První dojmy ze zařízení byly veskrze pozitivní, i přes přítomnost Windows Mobile šel telefon celkem bez problému synchronizovat s Evolution v Linuxu.

Jenže čím víc jsem telefon používal, tím víc mi docházely jeho nedostatky. Kvůli každé změně muset vytahovat stylus nebo se smířit s upatlaným displayem, a to i přes to, že telefon má HW klávesnici. Telefon podporuje technologii XT9, ale nemá pro ni český slovník. Kvalita plastů je prý nevalná – mě tedy plasty nepraskly, ale slyšel jsem o několika případech. Dalším velkým problémem je přehřívání zařízení a také vysoká spotřeba a s tím spojená mizerná výdrž (při pouze pohotovostním režimu každý třetí den).

To znemožňuje používat telefon pro navigaci v autě, kdy buď dojde baterie a nebo se baterie přehřeje a z bezpečnostních důvodů je vypnuto její nabíjení, takže po odpojení od nabíječky se telefon vypne. Asi největší navigační žrout byla navigace iGo8, ale ani s TomTom 6 to nebylo o moc lepší.

Navíc výrobce skoro hned po uvedení uvedl, že toto zařízení nebude nadále podporovat, že oficiální novou verzi operačního systému Windows Mobile nikdy neuvidíme. Ale viděli jsme alespoň nějaké neoficiální a docela povedené verze.

Jenže na tohle „tunění“ telefonu jsem neměl čas, nechtěl jsem zkoušet každou novou verzi neoficiálního operačního systému, zda řeší některé z problémů, které jsem zmínil či spoustu dalších, které jsem opomenul. A tak jsem začal zjišťovat kam se dalo před démonem Windows Mobile utéct (je možné že jiné zařízení s Windows Mobile jsou v pohodě, ale to co mě osobně vadilo bylo vinou WM, ne HW).

A jak jsem tak prohlížel web, zalíbily se mi zařízení Nokia N78, N82, E66. Nejvíc asi E66, ale protože je to relativně nové zařízení, tak je i docela nedostupné (cenově). Také jsem zjistil jaké jsou možnosti se zbavit HP iPaq 614c NG Business Navigator. Kdybych ho dal do bazaru, výkup by byl maximálně za 5500Kč (cena nového zařízení v té době cca 9200 Kč), navíc jsem měl další příslušenství. A když vezmu v potaz to že by ho obratem prodali za 8500 - 9000 Kč, se mi zvedal žaludek.

Zadal jsem tedy inzerát nabízející prodej kolem 7000 Kč, případně výměnu za jednu ze zmiňovaných Nokií. Také jsem na několik inzerátů nabízejících výměnu za Nokii reagoval. Po týdnu jsem skončil se stříbrnou Nokií N82. A musím říct, že jsem veskrze spokojený, mám z tohoto telefonu radost. Jediné mínus je nutnost certifikace aplikací :-D.

Pro porovnání vlevo Nokia N82, vpravo HP iPaq 614c NG Business Navigator:


Žádné komentáře:

Okomentovat