27. února 2015

Relokace do USA

Je to již druhý měsíc co žiji v zahraničí a tak je nejvyšší čas napsat něco o tom jak probíhala samotná relokace, víza.

Od roku 2011 pracuji pro nadnárodní firmu a poslední rok a půl jsem si pohrával s myšlenkou, že bych toho zkusil využít a přestěhoval se blíže k centrále firmy, do slavného Silicon Valley. Poprvé když jsem otevřel diskuzi na toto téma, tak jsem moc úspěšný nebyl - nepodařilo se mi přesvědčit vedení, že by to mělo smysl. Podruhé jsem to zkoušel se zhruba půlročním  rozestupem a byl jsem úspěšnější.

Zhruba v polovině roku 2014 se podařilo domluvit základní podmínky relokace a mohli jsme začít pracovat na byrokracii. Pro práci v USA je třeba mít vízum, je zde několik možností. Protože pro firmu pracuji již nějaký ten pátek, nejjednodušší možností bylo jít cestou víza L-1; toto vízum je určeno pro přesun zaměstnanců. Další možností by bylo H-1B, nicméně získat toto vízum by bylo náročnější (limitovaný počet 65000 na fiskální rok, ...).

V září/říjnu 2014 jsem začal dodávat podklady pro získání víza zpracovatelské firmě:

  • diplom z VŠ (díky tomu, že diplom mám v češtině i angličtině, nebylo jej třeba překládat)
  • naskenovaný celý pas (pro všechny členy rodiny)
  • potvrzení, že pro firmu pracuji minimálně jeden rok
  • soudní překlad oddacího listu a rodného listu (využil jsem Channel Crossings)
  • pár výplatních pásek (ze začátku u firmy a pak aktuální)

V listopadu dorazily všechny potřebné dokumenty do čech a na mě bylo zaregistrovat se na pohovor na ambasádě:
  • Vyplnit formulář DS-160 on-line za každého kdo žádá o vízum (poplatek $190 za každého kdo jde na pohovor, u mě tedy 3x$190) a objednat termín pohovoru - pozor je třeba fotografie v digitální podobě, odesílá se jako součást formuláře
  • Dojít na ambasádu na pohovor, je třeba mít všechny dokumenty, doklady o zaplacení poplatku, na místě $500 zaplatit "fraud prevention and detection fee", zodpovědět pár otázek a je hotovo

Pasy s vízem dorazily týden po návštěvě ambasády.

Dalším krokem bylo koupit letenky (Norwegian), zarezervovat auto v půjčovně (Alamo přes rentalcars.com), kontaktovat kolegy v USA ohledně zdravotního pojištění, data příletu - bydlení na první měsíc zajistila firma.

Žádné komentáře:

Okomentovat